Fairtradestraat

Update: 5 november 2018

Op zaterdag 27 oktober 2018, op onze jubileumdag en op de eerste dag van de landelijke Fairtrade Week, is het Groenendaal Kwartier uitgeroepen tot eerste fairtrade straat van Gouda èn Nederland!

In het Groenendaalkwartier in Gouda zijn 11 fairtrade deelnemers gevestigd. Deze fairtrade deelnemers zijn winkels die voldoen aan de eisen van de Stichting Fairtrade Gemeente Nederland.

Gouda is sinds 2011 een Fairtrade Gemeente, een titel die aangeeft dat winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Zo worden boeren en producenten in ontwikkelingslanden in staat gesteld om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, familie en omgeving.

De 11 fairtrade deelnemers in het Groenendaal Kwartier zijn:

 • Wereldwinkel (Lange Groenendaal 38). Al 35 jaar een begrip in Gouda. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de producenten.
 • Bakkerij Van den Berg (Lange Groenendaal 32). Verwerkt fairtradeproducten. Te zien is hoe siroopwafels worden gebakken.
 • Gouda Lijsten (Lange Groenendaal 34). Werkt met West-Europese of Noord-Amerikaanse materialen, verkregen door verantwoorde bosbouw, zonder kinderarbeid en duurzaam.
 • Karakter (Lange Groenendaal 49). Verkoopt Fairtrade kleding, schoenen en accessoires ‘omdat we graag willen meehelpen om de wereld beter te maken’.
 • Terre des Hommes (Lange Groenendaal 55). Verkoop van tweedehands artikelen, ter ondersteuning van de strijd tegen kinderarbeid. De winkel wordt gerund door vrijwilligers, die Fairtrade koffie en thee schenken.
 • House of Goods (Lange Groenendaal 80). Verkoopt artikelen die goed zijn voor mens en planeet. Koffiebonen worden zelf gebrand en ingekocht bij een Fairtrade koffiemakelaar en de 100 soorten thee zijn allemaal biologisch.
 • Inspiratiewinkel Eressëa (Lange Groenendaal 97) Verkoopt veel fairtradeproducten en is bewust bezig met duurzaamheid, gezondheid en natuur.
 • Natuurwinkel (Lange Groenendaal 99). Verkoopt vele Fairtrade- en biologische producten met oog voor natuur, mens en dier.
 • Edelsmid FB (Lange Groenendaal 112). Edelsmid die werkt met Fairtrade goud en zilver en met gerecyclede grondstoffen die worden ingeleverd door klanten.
 • Puur (Naaierstraat 4). Chocoladeatelier dat werkt met Fairtrade chocolade. Dat maakt het verschil in smaak, voor een eerlijke prijs.
 • Lunchcafé Curcuma (Korte Groenendaal 21). Het eerste volledig vegetarische lunchcafé van Gouda. De eigenaresse schenkt graag Boliviaanse koffie of een Fairtrade Numi-thee.

Op de site van Fairtrade Gemeente Gouda lees je nog meer over onze fairtrade straat. Je kunt daar ook een routeplanner downloaden zodat je alle Fairtrade deelnemers kunt bezoeken!