Home made Chocopasta

Tijdens de Fairtrade Week zetten we nog meer dan anders de fairtrade producten in de spotlights. Zo laten we zien dat we voor Fairtrade staan! En om het zo aantrekkelijk mogelijk voor jou te maken om fairtrade producten te kopen, proberen we iedere keer iets ludieks te bedenken.

Met het bedenken van een leuke, smaakvolle actie beginnen we ruim van te voren. Liesbeth kwam met het idee, ze had een recept gezien voor 'homemade' chocopasta en wilde hier wat mee doen. De vraag was niet óf we dit gingen doen, maar hoe en wie het zou kunnen maken. We wilde dat deze chocopasta wel een verhaal zou krijgen en binnen onze visie zou passen. Al snel kwamen we uit bij de sociale werkplek 't Lichtpunt. Hier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door onder andere een verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen. Door middel van begeleiding kunnen deze mensen hun talenten ontwikkelen en deelnemen aan de werkende maatschappij. Daarnaast ontvangen zij hulp in het vinden van een (betaalde) baan. Dit soort organisaties vinden we bij de Wereldwinkel Gouda heel belangrijk. Iedereen heeft het recht om mee te doen in de maatschappij en heeft recht op een veilige werkplek. Bij het eerste gesprek waren de medewerkers van 't Lichtpunt ook al gelijk enthousiast en het testen kon beginnen.

Proefronde 1; Het idee was om de ultieme favoriet 'karamel zeezout' van

Tony's Chocolonely om te toveren in een chocopasta. Dit bleek nog moeilijker dan we hadden verwacht. De kokos olie die gebruikt werd was erg overheersend, maar omdat de smaak goed was besloten we ter plekke om ook een kokos chocopasta te maken. De smeerbaarheid is goed nu alleen smaak nummer 2 nog. Terug naar het testen!Proefronde 2; Ondertussen werd er achter de schermen druk gezocht naar een vervanger van kokosolie. Het mocht de smaak van de ‘karamel zeezout’ niet overheersen en het moest houdbaar zijn. Geen makkelijke klus. De test met Ghee was helaas niet zo'n succes, op naar de volgende opties dus. Ook werd er getest met zelfgemaakte karamel.


 

Proefronde 3; De dag dat we de knoop door moeten hakken. Er staan 4 bakjes klaar om te proeven en het moge duidelijk zijn dat deze goed waren. De puur kokos heeft een echt pure smaak met een crunch van de kokos rasp die er doorheen is gedaan. De melk karamel zeezout smaakt zoals hij hoort, romige chocola met een snufje zeezout en crunch van de zelfgemaakte karamel van fairtrade suiker.


Om er zeker van te zijn dat jij als consument een goed product koopt, hebben we gezocht naar een combinatie van biologische en fairtrade
producten die de smaak van de Tony's repen goed naar voren brengt. Wij zijn

heel erg trots op het resultaat. Ben je benieuwd geworden en wil je een potje kopen? Wees er wel snel bij want ze zijn limited dus OP=OP.

We willen de kanjers van 't Lichtpunt bedanken voor de leuke samenwerking,
hun harde werk en voor het eindresultaat. Wil jij meer weten over 't Lichtpunt in Gouda? klik dan hier

Wist je bijvoorbeeld dat je er ook gebakjes en koekjes kan bestellen?