De Schillenboer van Seepje

De schillenboer in Nepal heet Hari, met behulp van zijn mensen oogst hij de schillen direct in het wild. Het proces van oogst en verwerking is ecologisch gecertificeerd. En dat is voor Seepje een mooie basis.  Samen wordt er hard gewerkt om een betere werk- en leefomstandigheden te creëren voor zijn mensen. Seepje ondersteunt Hari en zijn mensen met de kennis en middelen om zijn bedrijf op duurzame wijze te laten groeien. Dit zorgt ervoor dat Hari zijn medewerkers werk kan blijven bieden en de werkplek een veilige omgeving is om te werken.

Nu je met Hari kennis hebt gemaakt willen we je de oorsprong van Seepje ook meegeven. Seepje begon in 2013, toen Melvin en Jasper op televisie  zagen hoe mensen in Nepal vruchtschillen gebruiken om te wassen. De schil veranderd,  tijdens  contact met water, in een natuurlijke zeep. Deze twee studenten vonden dit een fantastisch concept. Nadat ze in contact kwamen met Hari schrapte ze hun studiefinancieringen bij elkaar en haalde de eerste lading schillen naar nederland.
Met deze stap hadden ze twee vliegen in een klap, een nieuw product wat milieuvriendelijk is en er werd werkgelegenheid gecreerd in Nepal. Inmiddels is Seepje uitgebreid met een vloeibare wasmiddel, een alles reiniger en nu ook afwasmiddel.

Maar het verhaal van Seepje gaat nog verder, want de schillen en andere wasmiddelen moeten verpakt worden. Dit gebeurt in Nederland bij Siza, dit is een sociale werkplek. Hier werken zo’n 15 kanjers met veel plezier een het verpakken en de distributie van seepje. Door het werken op de sociale werkplek kunnen zij deelnemen aan de maatschappij en ontwikkelen zij hun kennis en talenten.

Zo was je toch een stuk makkelijker die berg kleding en handdoeken weg, toch? En die stappel borden is ook in een zucht en een… schil afgewassen.