Rijstvariatie van Fairtrade Original

Witte rijst, zilvervliesrijst, basmatirijst, allemaal erg lekker, maar soms is het tijd voor iets anders. Dat vindt Fair Trade Orginal ook, daar komen ze met iets nieuws:

biologische rijstvariatie, verkrijgbaar in twee verschillende soorten. Zo kunt u genieten van basmatirijst met linzen en quinoa. Deze is dankzij alle vezels extra gezond. Of ga voor de mix van drie soorten jasmijnrijst: zilvervlies, rode en zwarte, die door de kleuren een lust is voor het oog.

De rijst komt uit Thailand waar ongeveer 100 boeren in 1994 een spaarfonds hebben opgericht. De fairtrade rijstboeren begonnen toen naast rijst andere gewassen te verbouwen voor extra inkomsten. Hierbij gingen ze ook het overvloedige gebruik van chemicaliën op de rijstvelden te lijf. Negen jaar later werd de coöperatie Ricefund Surin opgericht, voor de productie en verkoop van hun biologische rijst. Deze coöperatie telt tegenwoordig 580 actieve leden.

De rijstplantjes worden op een andere manier geplant, namelijk niet per bundel maar per stuk. Dit betekent extra werk, maar het levert een aanzienlijk hogere oogst op. Een verrassende uitkomst, die collega-rijstboeren inspireert om deze nieuwe werkwijze over te nemen.

De rijstvariaties zijn bijzondere, (h)eerlijke producten met een verrassende smaak.

En ze zijn makkelijk klaar te maken. Zo zet u snel een zonnige maaltijd op tafel.

Eens iets anders met kerst dan gourmetten? Probeer dit recept.