Empanda's met Sweet Chilli-ananassaus

Empanada‚€™s met Sweet Chili-ananassaus

Ingrediënten

  • 1 pak bladerdeeg
  • 1 pak (450 g) bladspinazie (diepvries), ontdooid
  • 75 g pijnboompitjes, geroosterd
  • 75 g olijven, zonder pit en in stukjes
  • 3 eieren
  • 150 g feta, verkruimeld
  • Kant en klaar (rauwkost)salade

En van Fair Trade Original:

  • Pepermix tomaat olijf uit de molen
  • Zeezout mix chilipeper uit de molen
  • ½ blik Ananasschijven, uitgelekt en in blokjes
  • 150 ml Sweet Chilisaus

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 200°C.
  2. Ontdooi de 10 plakjes bladerdeeg.
  3. Knijp al het vocht uit de spinazie en doe het in een kom. Voeg de geroosterde pijnboompitjes, de olijven en flink wat peper tomaat-olijf mix toe.
  4. Klop de eieren los (houd een beetje apart), meng ze goed met het spinaziemengsel. Verkruimel de feta en roer deze er voorzichtig door, zodat het nog brokjes blijven.
  5. Steek uit de plakjes bladerdeeg met een glas of kommetje 10 rondjes. Kneed de restjes bladerdeeg tot een bal en rol uit tot een plak. Steek ook daar een rondje uit. Herhaal dit, zodat er minimaal 12 rondjes zijn.
  6. Leg een bergje spinazievulling op een helft van elk rondje en klap de andere helft eroverheen. Druk de rand dicht met een vork. Bestrijk de empanada’s met het achtergehouden ei en bestrooi met de zeezout-chilimix.
  7. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de empanada’s in ca. 15-20 minuten goudbruin.
  8. Maal intussen de ananas met behulp van een staafmixer of hakmolen tot een gladde puree en meng dit door de chilisaus.
  9. Serveer de empanada’s met de salade en ananassaus.

Wijntip: Shiraz (rood), Zuid-Afrika. 

Warme Chokokosmelk met slagroom

Warme chocokokosmelk met slagroom

Ingrediënten

  • 800 ml melk
  • 50 ml slagroom

En van Fair Trade Original:

  • 8 tl Cacaopoeder
  • 6 tl Rietsuiker
  • 1/2 blikje biologische Kokosmelk
  • 2 tl Hagelslag puur

Bereidingswijze

  1. Giet de melk in een steelpannetje en breng het aan de kook.
  2. Maak intussen in vier mokken een glad papje van telkens 2 theelepels cacao, 1,5 theelepel rietsuiker (of meer naar smaak) en 3 eetlepels kokosmelk per mok.
  3. Schenk de hete melk erbij en roer goed door.
  4. Klop de slagroom stijf en verdeel over de hete chocokokosmelk.
  5. Garneer met de hagelslag.

 

Klassieke Tom Kha

Klassieke Tom Kha

Ingrediënten

  • (vegetarische) Kipblokjes, 250 g
  • Grof gesneden champignons of andere paddestoelen, 250 g
  • Lente ui, 1 handje, in grove ringen gesneden
  • Wat kleine tomaatjes, in kwarten gesneden 
  • Verse koriander, als garnering

En van Fair Trade Original:

  • 200 ml kokosmelk 
  • Rijstnoedels

Bereidingswijze

  1. Roerbak op hoog vuur 250g (vegetarische) kipblokjes met de Tom Kha kruidenpasta
  2. Breng dit aan de kook met 550 ml water en 200 ml kokosmelk
  3. Voeg 250 g grof gesneden champignons toe, het handje in ringen gesneden lente-ui, en de in kwart gesneden tomaatjes
  4. Laat nog even kort koken
  5. Garneer met verse koriander en enjoy!

Stoofpotje met driekleuren rijst

Stoofpotje met Driekleurenrijst

Ingrediënten

  • 800 g sukadelappen, in dobbelsteentjes
  • klontje boter
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 100 g tomatenpuree
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 laurierblaadje
  • 400 g aardappel, in blokjes
  • 400 g wortel of pompoen, in blokjes
  • 400 g boontjes, afgehaald en gebroken
  • bakbanaan

En van Fair Trade Original :

  • Zeezoutmix chilipeper
  • 50 ml biologische Sojasaus
  • 1-2 el Sambal Oelek
  • 300 g Rijstvariatie, drie kleuren Jasmijnrijst

Bereidingswijze

  1. Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met de zeezoutmix.
  2. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin.
  3. Voeg de ui en knoflook toe en fruit even mee. Blus af met de sojasaus.
  4. Voeg de tomatenpuree, de sambal, het laurierblad, de oregano en 500 ml heet water toe en dek af.
  5. Laat het vlees circa 2 uur sudderen op laag vuur. Kijk af en toe of er nog wat vocht bij moet.
  6. Voeg na 2 uur de groenten toe en stoof nog 20-30 minuten mee.
  7. Breng intussen een pan met een ruime hoeveelheid water en een snuf zout aan de kook en bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  8. Serveer de stoofpot met de rijst en gebakken banaan.

Curry Pompoentaart

Curry pompoentaart

Ingrediënten

  • 6 blaadjes (volkoren) bladerdeeg of hartige taartdeeg
  • 2 preien
  • 1 flespompoen van ca. 750 g
  • 1 el plantaardige olie
  • 4 eieren
  • kant en klare herfstsalade

En van Fair Trade Original:

  • 1 pakje Gele Curry Kruidenpasta
  • 200 ml (biologische) Kokosmelk 
  • Zeezoutmix Chili-peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en ontdooi het bladerdeeg.
  2. Snijd de prei in ringen, maak de pompoen schoon en snijd deze in stukjes. Verhit olie in een braadpan en fruit de stukjes pompoen en de prei. Voeg de curry kruidenpasta en de kokosmelk toe.
  3. Bedek een springvorm van 22-24 cm doorsnede met de plakjes bladerdeeg en zorg voor een flinke opstaande rand.
  4. Breek 4 eieren en klop ze los in een kom. Voeg de groenten bij het eimengsel en meng goed door elkaar. Breng dit op smaak met het zeezout.
  5. Schep alles in de springvorm en bak de pompoentaart in het midden van de oven in circa 35-40 minuten goudbruin en gaar.
  6. Serveer de taart in punten en eet met een kant-en-klaar herfstsalade.