Van marktkraam tot cadeauwinkel

 

 

Nadat in 1969 de eerste Wereldwinkel in Breukelen werd geopend (met als doel ontwikkelingslanden toegang tot de westerse markt te bieden), en in 1970 de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels werd opgericht, volgde in 1980 de oprichting van de Stichting Wereldwinkel Gouda.

Het inititatief hiervoor werd genomen door enkele solidariteitgroepen: de werkgroep Zuidelijk-Afrika Gouda, het Chili Komitee Gouda, de Koffie-werkgroep Gouda, de Indonesië Werkgroep Gouda en de Werkgroep Indianen Gouda. In het begin draaide het vooral om het verspreiden van informatie. Met een stand op de markt gaven vrijwilligers informatie over sociaal-economische ontwikkelingen in de wereld en over solidariteitsacties.

Wereldwinkel Gouda krijgt in 1983 een winkelpand op Raam 222. De verkoop van producten gaat een grotere rol spelen. “We verkochten in het begin vooral handwerkproducten gemaakt in Derde Wereldlanden. Later kwam daar wijn en speelgoed bij. En vanaf 1988 de Max Havelaar koffie.” In de daarop volgende jaren wordt het assortiment verder uitgebreid met ecologisch verantwoorde en design producten.

In 1999 opent Jan Pronk, toenmalig minister van VROM, een nieuw winkelpand op Lange Groenendaal 42. Daarna verhuist Wereldwinkel Gouda in 2003 nog een keer, naar een pand met meer magazijnruimte: Lange Groenendaal 38.

De afgelopen jaren is Wereldwinkel Gouda steeds meer op een ‘gewone’ ondernemer gaan lijken. “We investeren in productontwikkeling en streven naar omzetgroei. Maar ons doel blijft gelijk: producenten in ontwikkelingslanden een kans geven op een behoorlijk bestaan, door hun producten te verkopen tegen een eerlijke prijs, fairtrade dus.”

In 2012 winnen de Wereldwinkels de publieksprijs voor beste cadeauwinkel van Nederland. “We zijn een idealistische cadeauwinkel met een groot assortiment kwaliteitsproducten: van Mexicaanse sieraden en gerecyclede tassen uit India tot Tibetaanse noedels en handgemaakte beelden uit Zimbabwe.”

Wereldwinkel Gouda is in 30 jaar tijd van een eenvoudige marktkraam uitgegroeid tot een gewaardeerde goedlopende cadeauwinkel.

Juni 2013